• 大学院受験生の方
  • 卒業生の方
  • 在学生の方
  • 教職員専用

ホーム > お知らせ > 期限切れ > ドイツ人工知能研究所(DFKI) Professor Andreas Dengelによる講演会を開催します。【2014年4月18日(金)】

ー 満了

九州大学共進化社会システム創成拠点(COI拠点) ヒト/モノのモビリティユニット・CPS-MPユニット、および九州大学大学院システム情報科学研究院の共催で、欧州におけるSmart Cityプロジェクトに関する講演会を開催いたします。以下の概要にありますとおり、同プロジェクトでは、社会全体のシステムと市民個々の連携を目指しており、本拠点が掲げる「『全体最適化』と『個々の最適化』の両立」とも理念を共にしております。

様々な分野の皆様にご参加いただければ幸いです。

講演題目:

The Smart City Lab Kaiserslautern - Synchronizing Environment and Decision Making

(※Kaiserslauternというのはドイツの学術研究都市です。)

日時:

2014年4月18日(金) 16:40~17:40

会場:

九州大学伊都キャンパス ウエスト2号館3F

システム情報科学研究院第5+6講義室

講演概要:

Cities are Continuously evolving. The stage of Construction and Development is followed by the introduction of facilities and services that enrich urban live. However, growth decelerates and new challenges arise, requiring cities to redefine themselves and undergo a continuous cycle of renewal and redevelopment. Thus, cities these days should be considered as a creation space to reach a higher level of competitiveness in order to become more democratic, more clean, more sustainable, enjoyable as well as more valuable.

In this talk I like to address the recently founded Smart City Lab Kaiserslautern aiming at the implementation of a feedback loop between citizens, actions and the city. I will show first results, innovative technologies, and new ideas that comprise means for sensing and understanding, for interaction and use, as well as for participation and creation, which are not only used in Kaiserslautern but also in other European cities.

講師:

Professor Andreas Dengel

ドイツ人工知能研究所(DFKI) テクニカルディレクタ

Kaiserslautern Univ. 教授

同教授のご略歴は以下をご参照ください。

主催(共催):

九州大学共進化社会システム創成拠点 ヒト/モノのモビリティユニット・CPS-MPユニット

九州大学大学院システム情報科学研究院

参加費:

参加登録:

不要。直接会場にお越しください。

問い合わせ先:

九州大学大学院システム情報科学研究院 内田誠一